MC och mopeder – olika typer av dessa fordon

By admin, 2018-02-20

Svenskar är tokiga i motorcyklar vilket kan tyckas underligt med tanke på vårt klimat, till skillnad från sydligare länder går det bara att köra motorcykel under några få månader i Sverige och ibland knappt ens det. Att det bara går att köra motorcykel under sommarhalvåret har satt sina tydliga spår vad gäller vilka motorcyklar vi svenskar kör. I varma länder är vägarna nedlusade med små ettriga 125-250 kubikare medan vi i Sverige främst kör större motorcyklar. I varmare länder är motorcykeln ett fortskaffningsmedel medan motorcykeln i Sverige är ett hobbyfordon med olika användningsområden vars ägare har det gemensamt att de älskar frihetskänslan en motorcykel erbjuder.

Touring-hojar

Touring-hojar är i regel stora tunga motorcyklar med motorer på 700 kubik och uppåt, ägarna är i regel lite äldre och för dessa motorcyklister är resan huvudsyftet med att äga en motorcykel, resan, inte resmålet. Under sommarhalvåret är dessa motorcyklister ständigt på resande fot och för dem är en tripp till Grekland eller andra länder långt bort inga som helst problem. Vinterhalvåret ägnas främst åt att planera nästa sommars resor.

Custom hojar

En custom hoj skall vara amerikansk och det skall vara en HD, det finns visserligen fina japanska och italienska custom hojar men här är det HD som gäller. Ägarna till dessa motorcyklar är en brokig skara som är i alla åldrar och som ofta tycker lika mycket om att köra sin HD under sommaren som de tycker om att meka, putsa och modifiera under vintern. Sommarhalvåret ägnas åt att resa runt, främst i Sverige, och besöka olika evenemang. Dessa motorcyklister är troligen på resande fot lika mycket som touring entusiasterna fast resmålen är inte lika exotiska.

Moppar

Mopeder är billiga, praktiska, går att använda året om och äldre moppar är dessutom oerhört coola, åtminstone enligt deras ägare. Denna grupp mopedister är främst den yngre generationen. Vinterhalvåret ägnas uteslutande åt att meka och att leta efter exotiska originaltillbehör.